Elever om motivation

gulerodMin kollega Sidsel pegede forleden på denne artikel fra Videnskab.dk der viser hvordan det der virkelig betyder noget for elever, er at de betyder noget for deres lærer. Særdeles interessant læsning, så hvis du ikke allerede har læst artiklen, så gør det. Den vil bl.a. vise dig hvor vigtigt det er at tale ordentligt til eleverne, svare dem på deres spørgsmål (også dem der allerede er stillet og besvaret 5 gange før), rose og lade dem betyde noget for dig i dit professionelle virke. I alt giver artiklen dig (mindst) 11 tips til at få motiveret eleverne, og motivation af elever er jo et af tidens helt store temaer i undervisningsverdnen.

EP

Sprog og litteratur: Link og apps

Bibliotikaren på min skole har gjort mig opmærksom på disse to interessante sider, som jeg glæder mig til at studere nærmere. Den første er Littertursiden, som præsenterer denne liste med 10 interessante apps som handler om litteratur på iPads. Her er masser af mulighed for at interagere med litterære værker og masser af mulighed for at inddrage iPad’en i undervisningen.

Sproget.dk er et samarbejde mellem Kulturministeriets institutioner for sprog og litteratur, Dansk Sprognævn (DSN) og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL). Visionen er

at sproget.dk skal være det sted på nettet hvor man finder vejledning, oplysning og svar på spørgsmål om det danske sprog og sprogforhold i Danmark. Siden skal være en hjælp i det daglige arbejde for sprogbrugere af alle slags, og den skal være et søgeredskab af høj kvalitet for alle der bare vil vide mere om sproget (sproget.dk).

På siden finder du blandt andet interessante artikler om forskellige sproglige temaer. I denne uge er et tema fx bandeord, og du kan finde masser af øvelser under ’Leg og lær’ til grammatik, kommatering og meget andet. Du kan også slå et smut forbi Sprogmuseet og se på ord der ikke rigtig er i brug længere.
Og så kan du  også se sjove Thomas Skovs forunderlige rejse ud i grammatisk viden, og mon ikke der gemmer sig materialer til en AP-time eller to på denne side?
Tak til Aase for inspiration til dette indlæg.
EP

Blog-udfordring til andre undervisningsbloggere: 5 gode tips

Denne blogpost er mit forsøg på at skabe interaktivitet i blogosfæren og få bloggere i undervisningsverden til at give deres bedste tips på emner jeg interesserer mig særligt for, videre. Er du blogger i undervisningsverden (måske er din blog nævnt på Guldgrubelisten), så kommer her 5 emner som jeg godt kunne tænke mig at du gav svar på på din blog.

  1. Dit bedste tip til at skabe et godt undervisningsmiljø.
  2. En kort beskrivelse af en af din mest succesrige undervisningssekvens (du bestemmer kriterierne).
  3. Det IT-værktøj du gang på gang vender tilbage til.
  4. Den ’analoge’ arbejdsform du gang på gang vender tilbage til.
  5. Dit bedste tip til at finde ny inspiration til din undervisning.

Mine egne svar kommer her:

  1. Sørg for at bruge masser af humor i timerne. I må gerne grine og også gerne af jer selv. Vær det gode eksempel, og grin ad dig selv.
  2. Når klassen læser et digt (på SMARTBoardet), og vi tolker digtet på baggrund af ord de umiddelbart lægger mærke til i digtet. Vi deler de ord eleverne ’tilfældigt’ har valgt, ind i semantiske skemaer og bruger kun deres egne umiddelbare reaktioner til tolkningen. Det giver virkelig en fornemmelse af at det er dem der låser digtet op, og ikke læreren ved hjælp af tyve forudbestemte arbejdsspørgsmål. Jeg har lavet dette flere gange fx med Sophus Claussens Verbena i dansk, og det er altid en succes.
  3. Jeg vender altid tilbage til Audioboom og Soundcloud. Disse lydoptagerprogrammer er uundværlige som sproglærer, og i dansk synes jeg de er super til at skabe og holde fokus i et gruppearbejde hvor man kan kræve en tre-minutters Audioboom som opsamling på de væsentligste resultater fra arbejdet.
  4. Speed dating går aldrig af mode for mig. Eleverne får talt med så mange forskellige klassekammerater, og da de ikke skal diskutere emnerne/spørgsmålene så længe ad gangen, synes jeg altid at de virkelig får talt løs under hele øvelsen.
  5. For tiden er det de faglige Facebookgrupper, som jeg er medlem af. Her poster en masse undervisere der underviser på samme niveau som mig, rigtig gode forløbsideer og materialer.
EP

At sætte problemer under debat – modul 6 og 7

I dag havde vi så det store præsentationsmodul hvor grupperne præsenterede et emne de var sure over, præsenterede deres kampagne og nogle danskfaglige overvejelser i forbindelse med den kampagne.

De havde fået et helt modul (ud over den sidste halve time af modul 5) til at forberede både kampagne og præsentation, og du kan her se et par kreative bud på kampagner. Den ene gruppe var sure over hvor meget de sociale medier fylder i en almindelig teenagers hverdag, og den anden gruppe var sure – på den der Michael Bertelsens Uaktuelle Nyheder-måde – over hvordan forskellige medier ofte blæser ganske ubetydelige historier op og vægter nyhedskriteriet nærhed uproportionelt højt i forhold til fx væsentlighed og aktualitet.


Det var nogle fine præsentationer der kom på banen, og eleverne havde lagt sig i selen for netop at få argumentationen i deres fremlæggelser til at spille en væsentlig rolle – altså bruge de argumentationskneb og retoriske greb vi har talt om i de sidste par moduler.

Og det var så det så forløbet. Men det bliver ikke glemt, for vi fortsætter med at se på problemer under debat i Det Moderne Gennembrud.

EP

At sætte problemer under debat – modul 5

Og så blev det rigtig spændende…
Modul 5

Eleverne blev nu delt ind i grupper af tre-fire, så de alle arbejdede sammen med kammerater der havde set de samme to reklamefilm som dem selv.

I disse grupper blev eleverne tilknyttet et Google Docs-dokument som fx dette hvor alle grupper med samme film altså kunne skrive i.  Og her skulle eleverne først diskutere de analyser de var kommet frem til hjemme, og herefter skrive de pointer som de i fællesskab blev enige om. Vi samlede efterfølgende kort op på klassen med fokus på om der kunne siges noget generelt for alle 6 reklamefilm, og her kom selvfølgelig humoren, stereotypiske fremstillinger, fordomme osv. på banen, og vi fik samlet op på hvilket image disse reklamer tilfører avisen, hvem målgruppen af reklamefilmene er, og hvordan alt dette passer med sloganet ’Den levende avis’.

Så var det blevet tid til at sætte gang i ’Så gør dog noget!’-projektet. Marianne, som er i pædagogikum i klassen og har billedkunst som andet fag, havde forberedt en godt 30 minutters præsentation inklusiv diskussion hvor hun præsenterede forskellige moderne kunstværker, fortalte kort om kunstneren og konteksten og bad eleverne komme med bud på hensigten/problemstillingen som kunstnerne tager op med værkerne. Jeg kan desværre ikke gengive kunstværkerne her, men i blandt var (som introduktion) Bjørn Nørgaards ”Hesteslagtning”, Jens Haanings ”Turkish Jokes” (1994) , Superflex’ ”Flooded McDonald’s” (2009) , Kristian Hornsleths ”Village Project” (2006) , Marco Evaristtis ”Spisebord, Marco-design” (2006), Marco Evaristtis ”The Last Fashion” (2008), Marco Evaristtis ”Terrorialista” (2001), og endelig Lilibeth Cuencas ”Absolute Exotic” (2007)

Eleverne var meget optagede af værkerne og diskuterede livligt de provokerende elementer – især Hornsleths projekt medførte en voldsom diskussion om hvorvidt det at få taget sit navn fra sig for en gris virkelig var et overgreb eller ej.

Alle disse kunstværker skulle tilføre lidt inspiration til projektet eleverne nu skulle i gang med. Du kan se opgaveformuleringen her.

Eleverne skal arbejde i grupper til første del af projektet, og det betyder at de må forhandle sig frem til det emne de synes er bedst at arbejde med i denne sammenhæng.

Den sidste halve time af dette modul gik således med at komme i gang, og hele næste modul (som endnu ikke er afholdt) vil således gå med at arbejde med projektet. Jeg glæder mig til at kunne skrive om resultatet når vi har set det.

EP